Jump to content



Photo

Is your MVP Baseball 2005 game crashing?


  • Please log in to reply
493 replies to this topic

#1 Kccitystar

Kccitystar

    Hall of Famer

  • Modders
  • 8,145 posts
  • Gender:Male
  • Location:New York City

Posted 14 September 2007 - 10:20 PM

Since this game has been released, this entire community has worked countless man-hours to provide the most realistic MVP Baseball experience possible and have tried to provide the most true-to-life representation of baseball. Within the game's boundaries of course.

However, we, the modders, are aware that many of our completed projects may not function with system setups that are not our own. This has always been an issue, especially with EA themselves whenever they develop a PC title. They have to sacrifice quality for compatibility, which is something that is very hard to do for a lot of modders all around the EA community. We strive to make mods of the highest quality, however at the same time, it is a challenge to ensure that our work gets along with everyone's computer.

With this said, here are some quick reference guides as to what to look for when you are experiencing crashing and distorted gameplay. It's to the best of my knowledge so if you have any other possible solutions, feel free to edit this thread.

1) My game loads the splash screen but crashes to the desktop
This may be an issue with mods that deal with either the 3D model, catcher/fielder glove update, as that file is the one that loads first.

2) My game crashes before I even get to the main menu
Possibly a roster issue or something wrong with the frontend art.

3) I see black boxes where I should be picking my uniforms
This can be caused by a uniform update and an incompatible uniforms.big file. Be sure that the uniforms.big file you download or use is compatible with the uniform packages you have installed.

4) My uniforms have transparent boxes
This usually happens with many low-end video cards that do not support a feature called "Hardware Texture and Lighting". What you want to do is go to your Options menu while the game is paused and go to your Display options.

Disable this little thingy here:
Posted Image

That's all I have for now. Anybody have any solutions, feel free to follow the same format I have it, continuing from #5 onward
  • 0

#2 Yankee4Life

Yankee4Life

    Legend

  • Administrators
  • 21,022 posts
  • Gender:Male

Posted 14 September 2007 - 10:26 PM

This deserves a sticky. Thank you KCCityStar.
  • 0

#3 yuanshuowu

yuanshuowu

    Rookie

  • Members
  • 75 posts

Posted 14 September 2007 - 11:32 PM

Can you tell me why sometimes my players faces are half black and half white? Pretty scary
  • 0

#4 fred13

fred13

    MVP

  • Members
  • 2,798 posts
  • Gender:Male
  • Location:The Interweb
  • Interests:Baseball

Posted 15 September 2007 - 12:58 AM

KC, could you explain that Anti-Aliasing thing please?
  • 0

#5 Homer

Homer

    Legend

  • Administrators
  • 10,871 posts
  • Gender:Male
  • Location:Capitol City

Posted 15 September 2007 - 01:20 AM

Can you tell me why sometimes my players faces are half black and half white? Pretty scary


when you see these, take note of who they are. it could be a roster issue or the face itself. let us know when you see them so we can take a closer look.
  • 0

#6 rolie

rolie

    All-Star

  • Modders
  • 1,526 posts
  • Gender:Male
  • Location:baskin robbins
  • Interests:KPFK

Posted 15 September 2007 - 01:36 AM

KC, could you explain that Anti-Aliasing thing please?


http://www.tweakguid...Graphics_1.html

http://www.tweakguides.com has a bunch other guides to safely tweak your system right
  • 0

#7 JBricks

JBricks

    Rookie

  • Members
  • 52 posts
  • Gender:Male

Posted 15 September 2007 - 01:57 AM

How about...

MVP crashes as my game loading bar reaches 100%?: Problem is likely stadium or overlay.

I've also seen crashes when a given batter steps up to bat = Roster problem.
  • 0

#8 kgbaseball

kgbaseball

    Hall of Famer

  • Modders
  • 7,970 posts
  • Gender:Male
  • Location:Milwaukee, WI
  • Interests:Sports (baseball!)

Posted 15 September 2007 - 02:58 AM

I've also seen crashes when a given batter steps up to bat = Roster problem.


Possible uncompressed portrait as well. Also, low memory could be the culprit.
  • 0

#9 rolie

rolie

    All-Star

  • Modders
  • 1,526 posts
  • Gender:Male
  • Location:baskin robbins
  • Interests:KPFK

Posted 16 September 2007 - 04:06 AM

3) I see black boxes where I should be picking my uniforms
This can be caused by a uniform update and an incompatible uniforms.big file. Be sure that the uniforms.big file you download or use is compatible with the uniform packages you have installed.


FYI I had a problem with LA's alternate unis screens displaying so I checked your archive in your exe. The 16.fsh was missing the valid object. Dunno if this applies to others blank screens yet. I just reimported the one off the disc into TiT and it showed correctly.
  • 0

#10 adub6

adub6

    Rookie

  • Banned
  • Pip
  • 23 posts

Posted 16 September 2007 - 05:22 AM

anybody with problem #3 using VISTA ..... files and game react differently than in XP depending on what your doing... u think replaceing all files in uniforms.big might work???

#11 Kccitystar

Kccitystar

    Hall of Famer

  • Modders
  • 8,145 posts
  • Gender:Male
  • Location:New York City

Posted 17 September 2007 - 03:30 PM

KC, could you explain that Anti-Aliasing thing please?


Anti-aliasing is the technique of minimizing the distortion artifacts known as aliasing when representing a high-resolution signal at a lower resolution.


It's a technique used by video cards to remove the "staircase effect" with jagged edges. Here's an example:

Posted Image

Here's the same picture with 4X anti-aliasing (smoothing out edges):

Posted Image
  • 0

#12 AnthonyBurke

AnthonyBurke

    Rookie

  • Members
  • 135 posts
  • Gender:Male
  • Location:Dayton, Ohio
  • Interests:MLB, NFL, Music, God, My Daughter, and my love for mvpmods.com

Posted 22 September 2007 - 08:53 PM

what about, "Game crashes when I try to actually play!?"

I can navigate any screen or menu no probs,
I can sim all day long thru seasons but when
I actually enter to play a season/exhibition
it crashes to the desktop . . .

I have MVP 05'
MVP 07' Mod
MVP Patch #2
Most recent KG Rosters

in that order nothing else . . .
  • 0

#13 Gigantes22

Gigantes22

    Rookie

  • Members
  • 60 posts

Posted 25 September 2007 - 04:00 AM

Hey guys im having a problem with my mvp. I only have the ultimate rosters v8.61 installed. But whenever i use either the drays or rangers the game always crashes half way through the load. Its getting kind of irritating. If anyone knows how to fix this please help. Thanks
  • 0

#14 BigRog

BigRog

    MVP

  • Contributors +
  • 4,468 posts
  • Gender:Male
  • Location:Rhode Island

Posted 25 September 2007 - 04:07 AM

is it in tampa or texas

could be a stadium issue if thats the case
  • 0

#15 Gigantes22

Gigantes22

    Rookie

  • Members
  • 60 posts

Posted 25 September 2007 - 04:10 AM

i tried playing in both and it still crashed
  • 0

#16 Homer

Homer

    Legend

  • Administrators
  • 10,871 posts
  • Gender:Male
  • Location:Capitol City

Posted 25 September 2007 - 04:14 AM

what kinda specs do you have for your computer? and which version of ultimate rosters do you have? standard or plus?
  • 0

#17 BigRog

BigRog

    MVP

  • Contributors +
  • 4,468 posts
  • Gender:Male
  • Location:Rhode Island

Posted 25 September 2007 - 04:17 AM

does it crash when you only the home team for those teams or when your away also
  • 0

#18 Gigantes22

Gigantes22

    Rookie

  • Members
  • 60 posts

Posted 25 September 2007 - 04:28 AM

Im using the standard version of the rosters. It crashes when im away and home.
  • 0

#19 wombatdmb

wombatdmb

    Rookie

  • Members
  • 1 posts

Posted 26 September 2007 - 12:08 AM

Game crahes back to desktop when I'm about to take the field I updated all the rosters, stadiums etc... still does it any tips?
  • 0

#20 BigRog

BigRog

    MVP

  • Contributors +
  • 4,468 posts
  • Gender:Male
  • Location:Rhode Island

Posted 26 September 2007 - 12:23 AM

if your using standard dont dl any model.big updates
  • 0




0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users